Lulanzin KoritKun työntekijämme Catherine kuuli toiveesta saada kauniita ja värikkäitä koreja Iringan alueelta, koska siellä sanotaan olevan parhaimpien korintekijöiden, hän selvitti missä kylässä kauneimpia koreja tehdään ja matkasi sinne. Lulanzi sijaitsee noin 45 km Iringasta Kilolo roadia pitkin. Lulanziin päästyään Catherine kysyi kylän raitilla olevalta tytöltä korintekijöistä, ja Jackie kertoi isoäitinsä kuuluvan heihin. Catherine tutustui niin Jackien isoäitiin kuin muihinkin korintekijöihin.Bibi Jackie ( eli Jackien isoäiti, nainen nimetään ensimmäisen poikalapsensa mukaan ja isoäiti lapsenlapsensa mukaan. Mikäli poikaa ei ole, tytönkin mukaan nimetään) on sekä taitava korintekijä että Associationin koossapitävä voima.

Yhteydenpito kylään on välillä haaste, kun mamoilla ei ole kännyköitä ja postinkulku on hidasta. Catherine yleensä menee kylään ja sopii seuraavan tilauksen ottaessaan vastaan ja maksaessan jo tilatun. Kaupankäynnin perusteita on opeteltu Catherinen kanssa. Eräs korintekijä saatuaan maksun laadukkaista koreistaan teki seuraavaksi kerraksi ison erän huonosti tehtyjä - ja odotti saavansa saman korvauksen. Ei näin, vaan laadukkaita koreja.

Mamat ovat käyttäneet rahat koulupukuihin ( englantilaisten jättämä typerä perinne, kouluun ei ole menemistä ilman pakollista koulupukua), kuokkiin, siemeniin ja koulumenoihin. Osa mamoista kasvattaa lapsenlapsiaan, kun lasten vanhemmat ovat kuolleet. Lulanzi Mama Associationin tavoitteena on myös kouluttaa toisia mamoja sairauksista ( malaria, HIV/aids) ja paremmasta vanhemmuudesta. Associationin tavoitteena on " making quality and beuatiful baskets" eli laadukkaiden ja kauniiden korien teko.

Korien teko on ikivanhaa perimätietoa, naiset ovat punoneet koreja aina kotitarpeisiinsa. Naisjoukko istuu keskenään, ja suut ja kädet käyvät. Vanhaa koria käytetään uuden muottina, jonka päälle uusi kori punotaan. Tätä ennen ruoho on kerätty kosteikosta, lajiteltu, kuivattu ja tarvittaessa värjätty. Korin tekeminen vaatii paljon naisten työtä.


#KuvaNimiSaatavuusHintaNäytä
0minikoriSaatavilla5Näytä
1pienkoriSaatavilla8Näytä
2pieni koriSaatavilla8Näytä
3kivankokoinen koriSaatavilla10Näytä
4käyttökoriSaatavilla20Näytä
5iso koriSaatavilla30Näytä
6mediumkoriSaatavilla15Näytä