Tietoa


Toiminta-ajatus

Toiminta on alkanut alkuvuodesta 2011, työ on pienimuotoista ja tuotto menee naisten tukemiseen ja koulutukseen. Viime vuonna tukea annettiin Elifiridgen ammattikoulutukseen ja Lulanzin mamojen yhdistyksen perustamiseen. Käsitöistä maksetaan niitä tehneille naisille kohtuullinen korvaus. Osa naisista ei kykene myymään tuotteitaan muualle matkojen takia, mama Riisan työntekijä hakee tuotteet kylistä ja maksaa sovitun. Käsitöistä saatavat tulot parantavat naisen ja perheen arkea, ja aina on parempi ihmiselle saada tulonsa omalla työllään eikä kerjuulla tai prostituutiolla.

Mama Riisan ajatuksena on tukea, mutta ei kokonaan maksaa koulutusta tai muuta projektia. Mama Riisa ei sitoudu projekteihin, joihin ei ihminen itse sitoudu. Tukea annetaan noin kolmannes, ja ihminen hankkii itse loput. Tällä vältetään harkitsemattomuudet, kun suurin osa rahoituksesta on omaa ( tai sukulaisten tai lainattua). Ajatuksena on tukea ihmisten omia suunnitelmia arjen parantamiseksi. Ulkoapäin tulevat suunnitelmat ovat usein keinotekoisia ja alttiita epäonnistumaan. Naiset ovat viisaita, kun saavat tilaisuuden. Lulanzin mamat ovat koreista saamillaan tuloilla edistäneet omaa bisnestään menemällä läheiseen kaupunkiin myymään korejaan. Ennen koreista saatuja rahoja tähän ei ollut mahdollisuutta, koska mamoilla ei ollut rahaa bussiin.

Tietoa Tuotteista

Käytetyt materiaalit ovat luonnonmateriaaleja tai kierrätysmateriaaleja. Tuotteissa on käytetty ruohoa, savea, puuta, luuta, siemeniä, kookospähkinänkuorta ja kierrätetyä muovia. Kankaat ovat Tansaniassa vahapainettuja, kuosit värikkäitä ja upeita. Paikallinen ompelija on ne valmistanut tuotteiksi, tällä hetkellä valikoimissa on erikokoisia pussukoita. Taitava ompelijamme on Iringasta, ja hänen on vaikea jalkavammansa takia viedä tuotteitaan markkinoille. Catherine hakee siistit käsityöt ompelijan kotoa ja tilaa uudet, omplelija saa elantoa itselleen ja lapsilleen.

Siemenkoruissa on vuodenaikavaihtelu, koruja voi tehdä kun siemeniä on. Siemenkoruja ei siis saa ympäri vuoden. Suosituimmat siemenkorut on tehty "leem"-puun siemenistä - kyseessä on paikallinen parantajapuu, jonka lehtiä käytetään lääkkeenomaisesti. Luu on lehmistä, joita ei tätä varten teurasteta, mutta kaikki materiaali käytetään tarkasti hyödyksi. Tässä suhteessa meillä olisi oppimista, tuhlaamme täällä liikaa. Salaattiottimet ovat miesten tekemiä, koska puusepän taitoja ei naisilla yleensä ole. Mikäli löydämme naisten tekemiä puutuotteita, otetaan valikomaan.

Korvakorujen koukut sisältävät todennäköisesti nikkeliä, nikkeli on halpaa ja sitä on saatavilla. Koukut voi itse vaihtaa.

Koska suurin osa tuotteista on uniikkeja, voi haluamasi tuote olla jo loppunut. Pahoittelemme. Tuotelistalla on esitelty tuotteet, joita on enimmäkseen tarjolla taikka todennäköisesti tulossa. Tuotelistaa pyritään pitämään ajantasalla.